Hur går det till?

17 mars 2017 kommer Sveriges Mästerförare för tredje gången att koras i motorsporthistorien . Vem vet, det kanske blir du och ditt team, eller ditt företag, som vinner titeln? Sätt ihop ett lag bestående av minst 6 förare och anmäl er till Sveriges Mästerförare, så har ni chansen!

Sveriges Mästerförare genomförs på Åre Winter Driving Center under perioden 16 jan till 17 mars 2017, och avgörs genom tidkörning på två olika isbanor: Handlingbana och Slalolmbana, och är en lagmotortävling som avgörs i en kraftfull standardbil.

Av vår förarutmaning – Ice Driving Challenge, som är en tävling som ingår i Åre Winter Driving Centers förarutbildningar och konferenskörningar, har vi skapat en 2 månader lång motorserie.

Serien är öppen för privata lag, företagslag, konferenslag, rally- eller racingteam med partners och sponsorer, och för både manliga och kvinnliga förare.

I Sveriges Mästerförare får du mäta dina körkrafter mot några av Sveriges snabbaste rally- och racingförare! De kommer nämligen att vara dina Sveriges Mästerförare-instruktörer, och det är våra instruktörer som sätter den varvtid som du och ditt lag ska försöka matcha! (Se nedan hur det går till). Det snabbaste utmanarteamet under säsongen kommer att vinna titeln ”Sveriges Mästerförare”.

Sveriges Mästerförare är en lagmotorutmaning där ditt lag tävlar och jämförs mot andra lag från hela Sverige. I varje lag om minst sex (6) förare får det vara max två (2) förare som innehar licens hos Svenska Bilsportförbundet, som är samarbetspartner, och som lämnat en sanktion så att licensierade förare kan delta i serien.

Läs vidare nedan så hoppas vi att du får den info du behöver för att bli tillräckligt sugen att bygga ditt eget lag och komma upp till Åre i vinter för att delta i denna motorutmaning.

Eller om du redan nu är intresserad, gå då till Anmälan och skicka in din intresseanmälan där du anger vilket/vilka datum som skulle passa dig och ditt lag. Kolla gärna i vår kalender hur bokningsläget ser ut för de datum du är intresserad av.

Välkommen, och låt hornen växa fritt!

Korta fakta om Sveriges Mästerförare:

– Lagmotortävling
Ditt lag tävlar mot andra lag från hela Sverige.

– Ett lag består av minst 6 personer (max 10 personer/lag)
Det kan vara ett lag från ett företag, en konferensgrupp, ett rally- eller racingteam med partners/sponsorer, eller ett lag bestående av glada och körsugna privatpersoner/kompisgäng. Rena killgäng eller tjejgäng, eller ett lag med mixat kvinnliga och manliga förare.

– Det är tillåtet med max 2 personer i varje lag som innehar racing- eller rallylicens
Det innebär att laget kan rekrytera max 2 förare med racing- eller rallylicens. Övriga 4 förare måste vara olicensierade förare. Givetvis kan alla 6 förare i laget vara olicensierade. Inför er körning i motorutmaningen kommer ni att behöva legitimera er för en eventuell kontroll av förarlicens.

– Handlingbanan (1.200m isbana) körs enbart på tid.
– Slalombanan körs också på tid, men kan ge tidstillägg med 5 sek per påkörd slalomflagga. Samma banlayout används under hela säsongen.

– De 4 bästa tiderna i varje lag räknas.
Därmed gör det inget om någon/några i laget misslyckas, eller inte är tillräckligt snabba, det kan bli ett konkurrenskraftigt resultat ändå.

– Vilka är Sveriges Mästerförare-instruktörer, som man tävlar mot? 
Det är några av Sveriges snabbaste rally- eller racingförare, exempelvis Linus Olsson STCC, Fredrik Åhlin WRC2, Mikaela Åhlin-Kottulinsky ADAC GT Masters (Audi R8 LMS), Marcus Fluch VW Castrol Cup, Filip Carlsson Rally-SM.

Alla våra instruktörer är aktiva tävlingsförare inom rally eller racing och de har under många år jobbat som Ice Driving-instruktörer i både Åre och i Arjeplog. De är alla experter på att styra med gasen och de kommer att göra allt för att sätta en så snabb tid som möjligt varje dag, som du sen kommer att tävla mot!

– Hur mäts vårt lags tider mot instruktörens tid?
Sveriges Mästerförares alla instruktörer kommer att tävla mot varandra den 15 januari 2017. De kör då tävlingsbanan på tid. Den tid som den snabbaste instruktören sätter kommer att gälla som Mästerskapstid 1. Den näst snabbaste instruktören får Mästerskapstid 2. Den tredje snabbaste instruktören får Mästerskapstid 3, och så vidare. När sen ditt lag tävlar och det är den snabbaste instruktören med Mästerskapstid 1 som sätter ”dagens tid” på banorna så räknar vi ditt lags sekund, tiondel, hundradel, tusendel rakt av mot instruktörens tid. Om ditt lag tävlar då instruktören med exempelvis Mästerskapstid 3 sätter ”dagens tid” så får ditt lag tillgodo den tidsskillnad som gäller mellan instruktör 1 och 3. Låter det krångligt? Kanske, men det blir rättvist!

– Underlag och väderlek skiftar, hur löser man det? 
Inför varje tävlingsdag sätter Sveriges Mästerförare-instruktören sin snabbaste tid 2 gånger på tävlingsbanan. Det första varvet kör instruktören innan ditt lag kör ut på banan. När sista lagmedlem i ditt lag kört sitt varv så kör instruktören ett varv igen, så att instruktören ”ramar in” era tider. Detta eftersom vädret kan påverka isbanan under den timme som era tävlingsvarv körs. Snitt-tiden för instruktörens två varv blir den tid som ditt lag jämförs med.

– Vilka dagar kan man tävla i serien? 
Serien pågår från 16 jan till 17 mars. Du bokar tid som passar för ditt lag.

– Hur ser man hur mitt lag ligger till i serien?
Den aktuella serietabellen uppdateras dagligen och ligger under fliken ”Resultat” på  www.sverigesmasterforare.se

– Hur utses Sveriges Mästerförare 2017?
Det lag som lyckas besegra instruktörstiden med störst tidsskillnad, eller komma allra närmast under instruktörstiden, vinner titeln Sveriges Mästarförare 2017.

– Vad vinner man?
Förutom en ”Mästerskapspokal” och titeln Sveriges Mästerförare 2017 erhåller det vinnande laget en heldag Ice Driving för sex (6) personer med helpension i Åre under vintern 2017-2018, och även några motorsportprodukter från Svenska Bilsportförbundet.

– Vad kostar det att tävla i Sveriges Mästerförare?
Anmälningsavgift 1.995:- ex moms per lagdeltagare, (inkl moms 2.115:-).

– Vi som kommer långt ifrån, var kan vi bo?
I Åre finns ett brett utbud av hotell. Här finns något för alla smaker och i varierande prisklasser. Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta ett hotell som passar dina behov och önskemål. För frågor, offert eller bokning, kontakta Anders +46 70 59 59 59 8

– Hur mycket körning ingår?
I anmälningsavgiften ingår briefing, säkerhetsgenomgång, Audi quattro träningsbil och tävlingsbil och två timmars iskörning (träning och tävling).

– Vilken Audi quattro-bil används som tävlingsbil? 
Audi TT Coupé quattro S tronic (230hk). Bilarna är utrustade med Vbox:ar (för exakt tidtagning, filmning, loggning)

– Vilken Audi quattro-bil används som träningsbil?
Audi A4 quattro S tronic (190 hk)

– Hur går själva körningen till?
– Ni träffar er Sveriges Mästarförare-instruktör en halvtimme innan er tid på banan börjar, för briefing och säkerhetsgenomgång. Ni åker sen i konvoj i bilarna ner till isbanorna.

Träning, ca 1 tim: Ni åker två och två i träningsbilarna (Audi A4 quattro 190hk) och gör kontinuerliga förarbyten. Ni släpps i ett ständigt rullande schema ut på isbanan, en bil i taget med en säkerhetsmarginal om 1 minut. Alla bilar är utrustade med comradio. När ni efter varje varv kommer tillbaka till depån får ni värdefulla tips och råd från er instruktör om hur ni kan förbättra er körteknik. Sista träningsvarvet görs i tävlingsbilen Audi TT Coupé quattro 230hk.

Tävling:, ca 1 tim: Er instruktör kör Audi TT på isbanan med aktiverad Vbox, och sätter då en exakt tid på varvet. Nu har laget fått den tid som ni skall tävla mot! Ditt lag släpps sedan ut med en tävlingsbil i taget på banan. Vboxen är fullt aktiverad (film, tid, logg), och tiden börjar rulla när ni ger er iväg. Som sagt, vi kör hela banan med en bil i taget. När första bil gått i mål släpps nästa bil ut på sitt tävlingsvarv. Ni åker två och två i bilen under ert tävlingsvarv. Ni byter förare så att alla lagmedlemmar både har kört och åkt med under ett tävlingsvarv vardera. Som avslutning kör er instruktör ett varv till på tid. Instruktörens båda tider ger en snitt-tid. Lagets tider kontrolleras och de fyra (4) bästa tiderna läggs ihop och ger lagets snitt-tid. Lagets snitt-tid jämförs sen med instruktörens och ger ert lag ert resultat och även er placering i serietabellen.

VIKTIGT: Varje lagmedlem får bara en chans att sätta sin tävlingstid, så det gäller att köra så kontrollerat och smart som möjligt.

– Kan man köpa till fler träningstimmar?
Ja, det går att köpa till extra träningstimmar. Ytterligare 1,5 timmar träningstid kan köpas till för 1.995:- ex moms per person (inkl moms 2.115:-).

– Vi som konfererar i Åre, kan vi delta i mästerskapet som en konferensaktivitet?
Ja, det går bra. Större konferensgrupper kan delas in i flera olika 6-mannalag.

– Kan ett företag med många anställda anmäla fler än ett lag?
Ja, men det måste vara unika deltagare i varje lag.

– Arrangörer:
Speed Production, Åre Winter Driving Center, Åre Continental Inn.

– Samarbetspartners:
Mindation, Svenska Bilsportförbundet.

Betalningsvillkor: 
Sveriges Mästerförare, genom Speed Production fakturerar 100% av bokningens värde för betalning innan tävlingsstart. Eventuella extrabeställningar faktureras efter avslutat event med 30 dagars betalningsvillkor.

Avbokningsvillkor: 
Ersättning till Sveriges Mästerförare/Speed Production skall vid avbokning utgå enligt följande: Vid avbokning fyra (4) veckor innan tävlingsstart debiteras 25% av bokningens värde – Vid avbokning två (2) veckor innan tävlingsstart debiteras 50% av bokningens värde – Vid avbokning en (1) vecka innan tävlingsstart debiteras 100% av bokningens värde